Het gebruik van de eindkruising (gekruiste dieren bestemd voor de vleesproductie en niet voor de fokkerij) wordt meer en meer teruggevonden in vele streken van de wereld. De daling van de melkprijs, de invoering van de classificatie systeem SEUROP kunnen deze bevlieging uitleggen. Dankzij zijn onvergelijkbare economische en slachtkwaliteiten, wordt meestal het BWB als vader ras gekozen. In vele landen, worden studies over de kruising tussen BWB en koeien van lokaal ras verwezenlijkt. In het algemeen, bewijzen zij de superioriteit van het gekruist BWB.
Bij een kruising met melkkoeien van het type Holstein-Friesian, wordt bij het BWB rund een aanzienlijke verbetering vastgesteld van het rendement bij slachting (+ 4-5 %) en van het rendement in vleestermen van de karkas
(+8 %), zonder dat daarom evenwel méér moeilijkheden bij het kalven worden veroorzaakt dan bij de andere veredelde Europese vleesrassen. Men bereikt minder dan 4 % van keizersnede voor deze kruising.

Bovendien, zijn het overlevingscijfer, de dagelijkse groei en de verbruiksindex vóór het BWB.
De grote kwaliteiten van de karkassen van de gekruiste dieren uiten zich op de markt bij een meerwaarde van ongeveer 200 € / kalf (Frankrijk).
Deze zijn gemakkelijk opspoorbaar bij hun blauwe vacht als zij afkomstig van een witte stier zijn.

Een studie over kruising bij vleesrassen Angus en Hereford werd bij het federaal centrum van de Verenigde Staten (USA) verwezenlijkt. Het leverde de volgende resultaten op: bij vergelijking met de controledieren [(Angus X Hereford) X (Angus X Hereford)] waren het slachtrendement van de [BBB X (Angus X Hereford)] verbeterd van 1.7 % en het vleesrendement hoger van 6.7 %. Bovendien was de vetgehalte gedaald met 7.4 %.
Concreet, betekent dit dat het gekruiste BWB rund 31.2 kg méér vlees opleverde en 25.1 kg vet minder dan het [(Angus X Hereford) X (Angus X Hereford)] gemiddelde.
Bij proeftests werd aangetoond dat er voor de steak qua sappigheid, smaak en malsheid geen verschillen te noteren zijn tussen de rassen onderling, maar dat het gebraad van het BWB rund het qua malsheid haalt op andere rassen.
Het is waarom, in Brazilië en Argentinië, wordt het BWB op grote schaal gebruikt om de Zebu vlees te vertederen.

Zowel op melk als vleeskoeien, is het BWB gekruist betekenisvol beter dan het moederras: verbeterd slachtrendement, verbeterd vlees rendement, magerer vlees , betere voederconversie...
Het BWB kruising is ook verwezenlijkt om de onrustig karakter van sommige lokale rassen te verzachten.

Sommige recente resultaten :

  • Denemarken : Slachten-, karkas kwaliteit- (volgens EUROP) en GDG resultaten van mannelijke dieren afkomstig uit verschillende kruisingen: BWB X Danish Red (RDM), BWB X Holstein en BWB X Jersey. Slachten verwezenlijkt tussen 1999 en 2003.
     >  Tabel
  • Italië : Vetmesting resultaten van mannelijke kalveren afkomstig uit verschillende kruisingen en geslagen op de leeftijd van 4 maanden.
     >  TabelTélécharger ici le dépliant " Musclez votre troupeau et votre profit " (et version espagnole)

[ BBB X Holstein Frisonne ] Groot-Brittannië

 

[ BBB X South Devon ] Verenigde Staten

[ BBB X (X Simmentale)] Tsjechië

[ BBB X Angus ] Canada

[ BBB X Jersey ] Groot-Brittannië

[ BBB X Zebu Nelore ] Brazilië